blog

Mijn glutenvrije kleuter krijgt zomervakante

“Over een week krijgt mijn 5-jarige dochter zomervakantie. Haar allereerste jaar op de basisschool zit er dan op. En omdat het in mensen hun aard zit alles op het laatste moment te doen en ook het liefst alles te willen afsluiten met een feestje of speciaal moment ben ik nu heel druk. Want bij ieder moment moet worden gegeten... 

Gezellig toch, hoor ik  je denken? Ja zeker, maar mijn meisje heeft coeliakie, van gluten moet ze binnen een half uur overgeven. Explosief braken. Als je tegenover haar zit aan tafel heb je het in je gezicht. Dit gebeurt zo’n drie à vier keer. Daarna is ze leeg en ontzettend slap en moe en heeft ze een dag nodig bij te komen.

Schoolreis, juffendag, het eindfeest van school. Alle kindjes die in de zomervakantie jarig zijn trakteren op school én vieren hun verjaardagsfeestje nog net even voor de vakantie. Met daarbij dus een overload aan eten. Eten met heel veel gluten daarin, waar mijn kind zo enorm ziek van wordt en heel angstig voor is. 

...

Chocoladetaart
Dus ben ik nu druk met moeders bellen of ze alsjeblieft glutenvrije pannenkoekenmix willen gebruiken en of ze me kunnen vertellen hoe de verjaardagstaart eruit ziet. Wordt het een chocoladetaart met een roze strik en vlinders dan versier ik een chocolade muffin met roze fondant en prijkt hierop een vlinder.

Ik heb een half Albert Heijn schap aan eetbare versieringen en alle kleuren fondant in m’n voorraadkast liggen. Naast de ochtend boterhammen smeren, sta ik dus nu regelmatig een cupcake te versieren als er in de klas wordt getrakteerd. Dan vraag ik de moeder van de jarige: ‘Als je poppetjes op de taart zet, bewaar er dan ook één voor mij dan lijkt mijn cupcake onderdeel van de grotere taart.’. 

Ik bel meestal de ouders, soms bellen ze mij. Meestal krijgt ze iets aparts, maar ik heb al een paar keer gehad dat moeders de hele traktatie aanpassen zodat mijn dochter mee kan doen. Zo kregen alle kinderen een glutenvrije cupcake. Mijn dochter was dolgelukkig! Natuurlijk heeft ze ook een snoeptrommel in de klas staan met overdreven lekker snoep zoals een roze koek en een Kinder suprise ei. Zo heeft ze na de teleurstelling dat er geen rekening met haar is gehouden altijd een lekkere traktatie. 

Ja het kost extra moeite en tijd, maar ik word er wel blij van als mijn meisje ‘hetzelfde’ krijgt als de andere kinderen, dat het niet anders is. Als ik die kleine moeite kan doen om even te bellen of een appje te sturen zodat zij ‘gewoon’ mee kan doen, dan doe ik dat graag. 

Geen raket
Op schoolreis kregen alle kinderen een ijsje, een soort van raket, maar niet die ze normaal altijd krijgt en waarvan de juf weet dat ze glutenvrij zijn. De juf nam niet de moeite te checken of het ijsje glutenvrij was (wat ie achteraf wel bleek te zijn). Dus kreeg mijn dochter in plaats van het ijsje drie glutenvrije snoepjes. Dan zie ik op de foto’s de hele klas met een ijsje en mijn kind met die snoepjes. Dan breekt mijn hart. 

Voor het eindfeest van school, ga ik straks met de eigenaar van de frietkar die komt bellen zodat ik zeker weet dat alles glutenvrij is, ook de mayonaise en ketchup. Anders neem ik het zelf mee. 

Naar Almere voor een eierkoek
De aankomende dagen worden druk. De juf bakt glutenvrije pannenkoeken voor juffendag, super lief vind ik dat. Daarna gaan de kinderen eierkoeken versieren. Ik weet dat Joop Siervogel uit Almere glutenvrije eierkoeken verkoopt. Ik rij er gerust heen of bel mijn pa die daar woont. ‘Pa neem de heggenschaar mee en o ja, wil je ook een pak eierkoeken halen bij Joop?’ Natuurlijk kan een glutenvrij cakeje ook, maar als de hele klas een eierkoek zit te versieren, dan wil ik dat ook voor mijn dochter.’.

Ik besef me dat ík degene ben die wil dat ze met alles mee kan doen en zo min mogelijk ander eten krijgt, maar toch is het druk en veel… Het is wennen om dit zo voor het eerst als mama van een glutenvrij kindje mee te maken. Ik zou heel blij zijn als het straks vakantie is.”

Geef een reactie: